Hoe vrij blijven
Als uw koppel de zwoegervrij status heeft, dan is het belangrijk om zwoegervrij te blijven. Door deel te nemen aan het zwoegerziektebestrijdingsprogramma van de NSFO toont u middels bloedonderzoek aan dat uw koppel zwoegerziektevrij is. Daarnaast mag u alleen dieren aanvoeren van bedrijven die eveneens gecertificeerd zwoegerziektevrij zijn. Hieronder vindt u tips om uw gecertificeerd vrije koppel vrij te houden van het zwoegerziektevirus. Veel van deze tips helpen ook om andere dierziekten buiten de deur te houden.

Voorkom contacten met niet vrije schapen en geiten

De grootste kans op een besmetting van een koppel schapen komt door direct contact met besmette schapen. Het zwoegerziektevirus kan echter ook korte afstanden door de lucht overbruggen. Daarom dient u altijd een ruimte van 2 tot 3 meter aan te houden wanneer u uw schapen weidt naast een koppel schapen dat niet zwoegervrij gecertificeerd is.

Laat bezoekers bedrijfskleding dragen
Zorg ervoor dat bezoekers (bijvoorbeeld kopers van fokmateriaal, de handelaar of uw dierenarts) altijd gebruik maken van bedrijfslaarzen of plastic overschoentjes. Dit voorkomt niet alleen besmetting met het zwoegerziektevirus, maar ook besmetting met ziekten zoals bijvoorbeeld rotkreupel.

Bedrijfseigen drenchspuiten en veetrailers
Gebruik altijd bedrijfseigen drenchspuiten om uw dieren te ontwormen. Als u een veetrailer gebruikt waar ook schapen of geiten van anderen in vervoerd worden, reinig dan altijd voor gebruik de aanhangwagen goed met water en zeep. Het zwoegerziektevirus kan namelijk niet tegen zeep.

Scheren
Wanneer u uw schapen laat scheren door een schaapscheerder, laat hem dan altijd door u verstrekte bedrijfskleding dragen (schoeisel en overall). Let erop dat het scheerapparaat en eventuele vanghekken van de scheerder schoon aankomen op het bedrijf.

 
 
       

NSFO
Postbus 160
5300 AD Zaltbommel
T +31 (0) 418 56 17 12
(maandag en donderdag)

E kantoor@nsfo.nl

NSFO is een professionele organisatie voor schapen- en geitenfokkers:
 • Registreren van schapen en geiten en hun afstamming
 • Prestatieonderzoeken
 • Fokwaardeberekening
 • Bloed- en DNA onderzoeken van schapen en geiten
 • Afgifte van diergezondheidscertificaten

 • NSFO
  staat ingeschreven
  bij de Kamer van koophandel
  onder nummer 08108352

  Disclaimer